Corona Lock open!
Er komen eindelijk ook eens geluiden die de andere kant van de medaille laten zien. Er vallen straks meer slachtoffers door de economische malaise dan door dit virus. Het is een nare ziekte als je het flink te pakken krijgt, maar de meeste verder gezonde mensen krijgen net als bij griep weerstand. Degenen die ik ken en het gehad hebben lichte klachten gehad of steviger klachten. In het laatste geval vergelijkbaar met griep. Waarbij het verschil is dat Corona iets lager duurt dan griep en ook wat langer duurt om weer conditioneel te herstellen. Bij zware klachten is vooral de benauwdheid alles behalve prettig en is zuurstof geen overbodige luxe. De studenten TU Delft hebben nu een zuurstof apparaat gemaakt voor € 1000. De hele samenleving op slot zetten kost straks veel meer doden. Ook de vergelijking met griep besmettingen en overlijdens ontbreekt Tot slot waarom lukt het Zweden wel het hoofd koel te houden zonder dat het daar uit de hand loopt. Stockholm is ook een grote stad waar mensen dicht op elkaar wonen evenals andere grote steden in Zweden. Tijd om de balans terug te vinden. Nu regeert overwegend de angst en angst is een slechte raadgever Laten we snel en uiteraard met de nodige hygiëne de wereld weer op gang brengen en meer slachtoffers voorkomen!
Van competenties naar affiniteiten
woensdag 20 juli 2016
Vaak duikt het begrip “competenties” op. Bijvoorbeeld in vacatureteksten of beroepskeuzetesten. Maar wat zijn competenties eigenlijk? Hoe belangrijk zijn ze? En doen ze er eigenlijk wel toe?
Competenties
Met competenties wordt bedoelt dat een persoon bepaalde vaardigheden bezit of in staat is om bepaalde taken uit te voeren. Denk aan het spreken van een buitenlandse taal of het besturen van een heftruck. Maar zeggen deze competenties ook wel iets over wat de persoon leuk vindt om te doen? Competenties zijn dus dingen die je kunt, maar of je ze ook wilt uitoefenen als beroep is maar de vraag.
Affiniteiten
Meestal gaan de dingen die je leuk vindt om te doen je gemakkelijk af. Soms ben je er zelfs al heel goed in, zonder dat je je dat eigenlijk goed beseft. Omdat je deze dingen met plezier doet, kun je ze vaak ook langer volhouden. Bij Demo Advies noemen we dit “affiniteiten”. Als je ergens affiniteit mee hebt, dan is er een natuurlijke interesse of aantrekking daar naartoe. Als je dit vertaalt naar een studie- of beroepskeuze, houdt het in dat je vanuit jezelf daarvoor gemotiveerd bent.
Uitgangspunt
Als je al deze dingen bij elkaar neemt – dingen leuk vinden, er goed in zijn en gemotiveerd zijn vanuit jezelf – en op basis daarvan je studie of beroep kiest, leg je de basis voor een succesvolle en plezierige carrière. Wij nemen deze affiniteiten ook als uitgangspunt bij onze aanpak voor individuele bemiddeling.
Praktijkvoorbeeld
Een van onze cliënten was altijd bakker geweest. Hij kon zijn werk niet meer doen vanwege een meelallergie. De consultant die bij hem thuis op bezoek kwam, ontdekte al gauw dat de man een passie voor motoren had. Hij reed zelf graag motor en het onderhoud deed hij ook zelf. Zijn vrienden en kennissen wisten hem ook te vinden om hun motoren te laten repareren. Hij vertelde dat hierdoor zijn schuur al snel werd omgebouwd tot werkplaats. Zijn affiniteit met motoren en de op basis daarvan ontwikkelde vaardigheden had hij tot dan toe alleen als hobby gezien. Hij had zich niet gerealiseerd dat hij er ook beroepsmatig iets mee zou kunnen doen. Met behulp van de consultant van Demo Advies is de man een eigen bedrijf begonnen in motoronderhoud, -reparatie en -handel. Inmiddels is het een bloeiend bedrijf met vijf medewerkers.
