Studenten worden niet goed geholpen bij studiekeuze

woensdag 4 mei 2016

Veel leerlingen van het voortgezet onderwijs vinden het moeilijk om een juiste studierichting te kiezen en worden hierbij niet voldoende geholpen, schrijft Trouw vandaag op basis van onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (Iso).

Veel keuzemogelijkheden

Er zijn veel keuzemogelijkheden en van veel studies weten leerlingen niet precies wat deze inhouden. De regering heeft daarom in 2014 een verplichte studiekeuzecheck in het leven geroepen. Scholen moeten studenten helpen onderzoeken of een studie echt bij hen past. Zo wordt er geprobeerd om minder eerstejaarsstudenten uit te laten vallen.

De hogescholen en universiteiten gaan echter te verschillend om met de verplichte studiekeuzecheck en maken zich er doorgaans makkelijk af. Het Iso adviseert om samen met de politiek betere richtlijnen op te stellen waar de hogescholen en universiteiten zich aan moeten houden.

Verbonden

Uit cijfers van het onderzoeksbureau ResearchNed blijkt dat de meeste eerstejaarsstudenten stoppen met hun studie omdat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. “Studenten die zich verbonden voelen met hun nieuwe opleiding halen vaker het eerste jaar”, zegt Anja van den Broek.

Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt kun je een studie- en beroepskeuzeonderzoek laten uitvoeren. Zo kies je de opleiding die écht bij je past en ben je minder afhankelijk van de kwaliteit van de studiekeuzecheck.