Re-integratie voor mensen met eenUWV uitkering
Wil je geholpen worden of heb je een vraag, bel: 0521-341340 of mail naar: info@demo-advies.nl
Het is vaak niet gemakkelijk om weer op een goede, bij jou passende, plek aan het werk te komen, als je een uitkering hebt. Het UWV biedt je dan soms een re-integratie traject aan om je daarbij te helpen. Zo'n re-integratie traject wordt dan uitgevoerd door een re-integratie bedrijf, zoals Demo Advies.
Een re-integratie traject valt meestal uiteen in twee delen. Vaak krijg je eerst een Werk Fit traject, om er voor te zorgen dat je ook in staat bent te werken. Daarnaast wordt tijdens een Werk Fit traject gekeken naar welk werk écht bij je past, waarvoor jezelf ook gemotiveerd bent en werk wat je ook aankunt.
Daarna volgt het zogenaamde Naar Werk traject waarin we je helpen dat werk ook écht te bemachtigen. Dit is meestal in de vorm van een baan in loondienst en in enkele gevallen ook in de vorm van zelfstandig ondernemerschap.
Soms ben je er nog niet aan toe, al in de richting van werk te bewegen. Dit omdat de voorwaarden om te kunnen werken niet in voldoende mate aanwezig zijn. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld nog veel fysieke en/of mentale klachten hebt of door door andere omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een heftige scheiding of grote schuldproblemen of problemen met je huisvesting enz. In dat geval wordt een zogenaamde Modulaire Dienst ingezet.
Als je uiteindelijk écht passend werk hebt gevonden, waar je ook voor gemotiveerd bent, dan starten we nog een Job coach traject. Hierin helpen we je om de baan die je dan uitvoert ook te behouden.
Hieronder tref je een nadere beschrijving aan, van de zo juist genoemde traject delen, zijnde:
Werk Fit; Naar Werk; Modulaire Dienst en Job coaching
I. WERK FIT traject
In het Werk Fit traject kijken we eerst, samen met je, naar je uitgangssituatie. Wat is er aan de hand, waarom ben je uitgevallen of waarom ben je jouw werk verloren, dan wel waarom kun je je werk niet meer doen. Zijn er bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen of andere belemmeringen , dus fysiek, mentaal, sociaal, relationeel, materieel of andere belemmeringen, waar we rekening mee moeten houden. Mochten de eventueel bij je aanwezige beperkingen en belemmeringen nog een blokkade vormen op weg naar werk, dan zetten we eert de Modulaire dienst in. Zie de beschijving onder Modulaire Dienst. In alle andere gevallen houden we natuurlijk ook rekening met je beperkingen en belemmeringen. Je moet het werk immers ook uit kunnen voeren.
Na de inventarisatie van je eventuele beperkingen en belemmeringen we uitgebreid naar naar je affiniteiten. Dus wat zijn de dingen die je écht heel leuk vindt om te doen en waar je vanuit jezelf ook voor gemotiveerd bent.
Op basis van je affiniteiten en rekening houdend met je beperkingen en belemmeringen en ook rekening houdend met je niveau, gaan we een lijst met mogelijke functies duiden. Functies die je leuk vindt en die je ook aankunt.
Daarop volgend zetten we die lijst met mogelijke functies, in volgorde van je persoonlijke voorkeur. Dit zodanig dat de functie die liefste zou doen, je voorkeursfunctie, bovenaan komt te staan. Als we je voorkeursfunctie dan samen hebben vastgesteld, dan gaan we ook nog even na of er wel voldoende vraag is naar die functie op de arbeidsmarkt in jouw regio.
Als we al deze stappen gezet hebben, weten we precies naar welke functie en ook naar welk soort bedrijven en organisaties we moeten kijken om je aan écht passend werk te helpen. Werk dat door je gewenst wordt en dat je met plezier doet, zodat je het ook vol kunt houden. Ook het aantal uren dat je gaat werken stemmen we af op je mogelijkheden, zo ook hoe die uren over de week verdeeld zijn.
Na dit Werk Fit traject gaan we door naar het 'Naar Werk' traject.
II. NAAR WERK traject
In het Naar Werk traject gaan we contact leggen met de bedrijven of organisaties, waar jouw voorkeursfunctie voorkomt. We kijken dan of deze bedrijven of organisaties op korte of middellange termijn zo'n functie beschikbaar hebben. Als dat zo is, gaan we samen met je op gesprek bij de mogelijke nieuwe werkgever om die functie te vervullen. Gezamenlijk met de werkgever kijken we of het klikt en of je die functie, ook volgens de werkgever, kunt uitoefenen. Als dat zo is, dan wordt er een gewoon arbeidscontract opgesteld. Dat kan ook voor een beperkt aantal uren zijn en verdeeld over de week. Het gaat dus om een gewone baan in loondienst. Ook als er practische zaken moeten worden opgelost, zoals vervoer naar het werk of opvang van je kinderen, dan lossen we deze samen op. Als je de kennismaking met de mogelijke nieuwe werkgever liever zonder onze aanwezigheid doet, dan is dat ook oké.
Zodra je aan het werk bent, houden we ook daarna nog contact met je. Dit om je te helpen, deze baan ook te behouden en te voorkomen dat je bijvoorbeeld binnen een maand weer thuis zit. Vaak is dit in de vorm van een Job coach traject. Dat kan zowel voor een beperkte periode zijn, als ook voor een langere periode (maximaal 3 jaar).
Binnen het Naar Werk traject is het ook mogelijk je te begeleiden naar een positie van zelfstandig ondernemer. We kijken dan, als je dat wilt en aankunt, vooral naar de mogelijkheden om voldoende omzet te behalen. Dit zodanig dat je van die omzet alle kosten kunt betalen en daarnaast voldoende inkomsten binnenkrijgt, om van te kunnen leven.
III. MODULAIRE DIENST
Mocht je door je door je beperkingen en/of belemmeringen niet zo maar aan het werk kunnen, dan gaan we eerst aan de slag met een zogenaamde Modulaire Dienst. Hierin proberen we je beperkingen of belemeringen te verminderen of als dat mogelijk is helemaal op te lossen. Dit zodat je ook werkelijk in staat bent, om werk te verrichten. Vaak doen we dat in samenwerking met andere professionals, zoals: huisartsen, specialisten, ortho moleculaire artsen, rugadviescentra, psychologen, schuldhulpverleners en andere professionals. Dit zodanig dat je situatie en levenskwaliteit echt verbeteren en de voowaarden om aan het werk te kunnen in voldoende mate vervuld zijn.
IV. JOB COACH traject
Zodra je aan het werk bent, helpen je om dat werk goed uit te kunnen voeren en te behouden. Mogelijke risico's van onnodig verlies van je werk, worden van te voren samen met je vastgesteld. Daarop gebaseerd maken we een begeleidingsplan. Ook als er vragen zijn of dingen niet helemaal goed gaan, helpen we je deze op te lossen.
HUISBEZOEK
Als je dat goed vindt, bezoeken je tenminste éénmaal thuis. Je kunt ons dan bijvoorbeeld dingen laten zien die je interesseren. Ook mag een partner of andere voor jou belangrijke persoon bij de gesprekken aanwezig zijn. Wel willen we graag, vooral met jou, het gesprek voeren. Ook kunnen we, door je thuis te bezoeken, beter rekening houden met je persoonlijke omstandigheden. Mocht je liever op een zakelijke locatie afspreken, dan is dat ook mogelijk.
BASIS VAN ONZE DIENSTVERLENING
De manier waarop we je helpen, komt voort uit de door ons ontwikkelde Werkplan methode. Dit is een sociaal-wetenschappelijk onderbouwde methode, die aangeeft hoe je van een ongewenste, naar een (door jou) gewenste situatie komt. De methode is zó, succesvol gebleken, dat deze de landelijke personeelswerk prijs heeft gewonnen. De zogenaamde Human Talent Trophy. Ook in het buitenland is er belangstelling ontstaan voor onze aanpak. De methode is bijvoorbeeld geheel in het Duits vertaald en we geven daar cursus, om deze methode op de juiste manier en dus met succes, toe te passen.
Bel voor vragen: 0521-341340 of mail naar info@demo-advies.nl
We willen je graag verder helpen.